Tips voor de liefhebbers van kunst en geschiedenis

Amsterdam

De tentoonstelling Oog in Oog, de mensen achter mummieportretten, zal van 6 oktober 2023 tot en met 24 februari 2024 in het Allard Pierson te zien zijn.
De tentoonstelling beoogt de mensen ‘achter’ de portretten zichtbaarder te maken en richt zich daarbij niet alleen op de afgebeelde (overleden) persoon, maar ook op de maker, de nabestaande, de verzamelaar, de archeoloog, de onderzoeker en uiteindelijk de bezoeker zelf. 38 Mummieportretten uit verzamelingen in Duitsland, Zwitserland, België, Frankrijk, Engeland, de Verenigde Staten en Nederland komen samen in het Allard Pierson voor de eerste tentoonstelling in Nederland over dit onderwerp.

Alphen aan de Rijn

Het Archeon is altijd interessant voor de liefhebbers van geschiedenis.
Internationaal Romeins Festival, Avé, de Romeinen komen!
Van zondag 30 juli t/m zaterdag 12 augustus is het Internationaal Romeins Festival in Museumpark Archeon Alphen aan den Rijn voor de 24ste keer!
Romeinse legionairs slaan hun kamp op, zij worden vergezeld door ambachtslieden, dames en kinderen. Breng een bezoek aan het Romeinse kampement, bekijk de demonstraties en vele andere activiteiten.
De Nederlandse levende geschiedenis groep Legiio Secunda Augusta, de Italiaanse groep Legio Secundo Consularis en de Engelse groep Legio Secunda Augusta beelden het Romeinse en inheemse leven uit van ongeveer 50 tot 150 na christus door middel van re-enactment. Er zijn niet alleen militairen die het Romeinse soldatenleven laten zien, maar ook burgers met hun bezigheden als leer bewerken, kleding maken, koken, mozaïek leggen en masseren. De militaire afdeling bestaat naast de herkenbare romeinse legionairs ook uit auxilia, oftewel de hulptroepen die uit onze regio kunnen komen, maar ook uit de vele andere windstreken van het Romeinse Rijk.

Xanten, Westfalen, Duitsland

In Xanten is het LVR-Archeologisch Park. Het grootste archeologisch openluchtmuseum van Duitsland op het terrein van de voormalige Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana. Hier wordt de Romeinse geschiedenis van dat gebied uitgebeeld aan de hand van diverse vondsten en reconstructies. Alle informaties in het park en het museum worden ook in het Nederlands gepresenteerd. Zie apx.lvr.de